Her er nogle praktiske oplysninger om behandlingsforløb
Behandling:
Et behandlingsforløb består typisk af psykiatrisk udredning og behandling af lette og moderate psykiske lidelser og tilstande, herunder primært depression, angst, OCD og ADD/ADHD. Behandlingen består, pga. den lange ventetid, primært af udredning og evt. medicinsk behandling. Der tilbydes ikke et psykoedukatorisk forløb eller psykoterapiforløb. Her tilrådes der henvisning til psykolog, og en del går derfor parallelt ved en psykolog. Muligvis kan du også opleve gavn af øvelser/råd fra Mindhelper - Guider Unge Gennem Hårde Tider, Velkommen til Mindhelper-skolen, Online-forløb om angst og mindfulness. Gratis for alle. Eller headspace - headspace eller Social Space.
Er du henvist til udredning/behandling af ADD/ADHD - se fanebladet Om ADHD/ADD
- For at komme i behandling, skal du være over 18 år og først have en henvisning fra din egen læge. Der tages kun voksne i forløb, der selv ringer og bestiller en tid. Du skal ringe til os, da vi ellers ikke kan hente henvisningen. Også selv om din læge har sendt henvisningen direkte til os, er du nødt til at ringe.
- Ventetid: Du kan se ventetiden for denne klinik og andre praktiserende psykiatere med ydernummer på sundhed.dk (https://www.sundhed.dk/borger/guides/find-behandler/?RegionId=0&InformationsUnderkategori=Psykiater&Informationskategori=Speciall%C3%A6ge).
- Andre alternativer kan evt. være hospitalspsykiatrien eller internetpsykiatrien.dk (gratis) eller psykiatere uden ydernummer fx. Skovhus Privathospital eller PPclinic (ofte kort ventetid, ikke gratis).
Behandlingen er gratis (hvis du er medlem af sygesikringsgruppe 1 - se dit sygesikringsbevis (det er de fleste)). Ifølge vores overenskomst betaler den offentlige sygesikring som udgangspunkt et behandlingsforløb på maks 10 konsultationer. Det er derfor korte/afgrænsede behandlingsforløb klinikken kan tilbyde.
Klinikken tager ikke patienter uden henvisning. Dvs. der tages ikke patienter ind som egenbetalere eller via private sundhedsforsikringsordning.
Der tilbydes ikke udfærdigelse af speciallægeerklæringer.
Klinikkens tilbud er ikke et alternativ til psykologbehandling, men målrettet netop den gruppe borgere, der har konkrete psykiatriske vanskeligheder i et omfang, hvor f.eks psykologbehandling ikke er relevant eller sufficient.
Ønsker man den form for behandling psykologer tilbyder, skal man ikke henvises til denne klinik, men til psykolog. Der bør være respekt for den behandling, de danske psykologer kan give. Det er typisk psykologer i hospitalspsykiatrien, der giver den primære behandling i en række ambulatorier fx. PTSD/traumebehandling, spiseforstyrrelse, personlighedsforstyrrelse.
Man kan ikke parallelt med et forløb i klinikken, også være tilknyttet hospitalspsykiatrien eller anden psykiater. Tidligere psykiatriske forløb skal være afsluttet før henvisningstidspunktet og beskrevet i henvisningen.
NB: Hvis man har fået en tid til opstart af forløb i klinikken, men i ventetiden starter forløb ved psykiatrien/anden psykiatrisk klinik annulleres den tid man har fået.
Sygesikringen betaler kun, når du møder til de aftalte tider. Både på grund af dette og på grund af de andre på ventelisten, er det vigtigt at du giver besked i god tid, hvis du ikke kan benytte dig af en tid.
Derfor vil man ved udeblivelser uden noget afbud blive afsluttet.
Klinikken har overenskomst med den offentlige sygesikring. Denne overenskomstaftale indebærer at en patient kun må opstartes i behandlingsforløb i speciallægepraksis hvis følgende 6 punkter er opfyldt:
- Er relevant undersøgt og søgt behandlet i almen praksis.
- Kan præstere stabilt fremmøde.
- Har relevant egenomsorg imellem konsultationerne.
- Kan vurderes og behandles monofagligt.
- Ikke udgør fare for sig selv eller andre.
- Forventes at kunne afsluttes efter en tidsafgrænset periode. Der er altså ikke mulighed for at have patienter med kroniske sygdomme i behandling der kræver langt forløb.
Vedr. digital post:
Klinikken sender breve via mit.dk.
Mit.dk kan benyttes fra en app eller pc'er, hvor man logger på med nemId eller mit.id
Second-opinion: Som udgangspunkt tilbydes ikke second-opinion/revurdering af psykiatriske diagnoser. I enkelte tilfælde kan revurdering dog komme på tale, såfremt der tydeligt er vigtige nye kliniske oplysninger.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Vedr. § 66:
§66-vurdering er en aftale med Region Nordjylland, der blev opstartet sommeren 2021. Aftalen betyder, at patienter af egen læge henvises til en enkelt samtale/psykiatrisk vurdering. Der opstartes ingen behandling. Formålet er primært vejledning til egen læge. §66 er tilegnet en afgrænset målgruppe (primært angst/depression).
Klinikken er i august 2020 akkrediteret uden anmærkninger efter Den Danske Kvalitetsmodel for praktiserende speciallæger